Forside | Solceller | Solcelle placering | Priser på solceller | Investering i solceller | Ofte stillede spørgsmål | Kontakt os | Bestil 3 solcelle tilbud

Solcelle guide
Etablering af solceller og solcelleanlæg er blevet mere og mere populært herhjemme. Der kan på langt sigt være mange penge at spare på el regningen.
Læs om solceller og solcelleanlæg.
Økonomi
Køb af solceller
Pris på solceller
Investering i solceller
Finansiering af solcelle anlæg
El måler og solceller
Garantier på solceller
Afskrivning på solceller
Tilskud til solceller
Viden om solceller
   
   
   
   
   
Typiske spørgsmål
   
   
   
   
Opdateret d. 17. april 2012 af solcelleguiden.dk

Afskrivning på solceller og solcelleanlæg


På det seneste har der været skrevet meget om en hidtil ukendt mulighed for at kunne foretage skattemæssige afskrivninger på solcelleanlæg for private husejere. I denne artikel vil vi se nærmere de konkrete regler for afskrivninger på solcelleanlæg.
Skematisk eller regnskabsmæssig opgørelse

Helt overordnet er der 2 metoder at vælge imellem når regnskabet for dit solcelleanlæg skal gøres op: Den skematiske metode og den regnskabsmæssige metode.

Du tager stilling til hvilken metode, som du vil anvende det første år hvor du skal lave din selvangivelse efter køb af anlægget. Valget kan ikke senere laves om.

Skematiske metode
Under den skematiske metode, som er den mest simple, skal du udelukkende betale alm. indkomstskat af den del af produktionen fra dine solceller, som overstiger dit forbrug. Dog er der en bundfradrag på 7.000 kr., som du skal overstige før du bliver beskattet. Herefter bliver du beskattet af 60% af den overskydende produktion. Prisen pr. kWh er 60 øre de første 10 år og herefter 40 øre. Du kan foretage en beregning på dit solcelleanlæg via den skematiske ordning via vores solcelle beregner.

Regnskabsmæssige metode
Den regnskabsmæssige metode, også kaldet erhversordningen eller virksomhedsordningen, giver private adgang til de mere gunstige afskrivningsregler, som også virksomheder kan gøre brug af. Den udvidede selvangivelse skal således udfyldes. Overordnet set kræver denne metode mere administration og evt. rådgivning fra revisor. Det er denne, som vi vil kigge nærmere på nedenfor.

 

Afskrivninger på solceller

Via regnskabsmetoden kan man foretage en skattemæssig afskrivning på 25% årligt af saldoen på anlægget. 1. år er saldoen lig hovedstolen og det næste år er saldoen så 25% lavere osv. Denne afskrivning, samt service- og vedligeholdelsesudgifter, kan trækkes fra i din marginalskat. Dette vil sige at værdien af afskrivningerne er afhængig af dine andre personindkomstforhold. Betaler du topskat er værdien af afskrivningerne således mere værd end hvis du betaler mellemskat af din sidst tjente krone.

Nedenfor ses et eksempel på udregningen af de skattemæssige afskrivninger i de første fem år af solcelleanlæggets levetid:


 

Service og vedligeholdelsesudgifter

Service- og vedligeholdelsesudgifter kan ligeledes under erhvervsordningen trækkes fra i din marginalskat. Solcelleanlæg er relativt lette hvad ang. udgifter til løbende vedligehold, men det skønnes, at man nok skal regne med 0,5-1% årligt i vedligeholdelsesudgifter i solcelleanlæggets levetid. Specielt inverteren på anlægget skal nok skiftes ud en gang i levetiden.

 

Renteudgifter

Renteudgifter trækkes fra med 33,5%, som er samme sats som på din alm. selvangivelse og oplyses under rubrik 117/felt 488. Således er der ingen forskel på den skematiske ordning og den regnskabsmæssige ordning hvad angår selve finansieringen af anlægget.

 

Indkomsten fra produktionen af el


Du skal betale skat af al den strøm, som dit anlæg producerer i løbet af året. Prisen pr. kWh er den samme, som under den skematiske metode, nemlig 60 øre pr. kWh de første 10 år og herefter 40 øre pr. kWh de efterfølgende år. Både inflation og generelt stigende elpriser i fremtiden gør at den reelle elpris vil være langt højere end denne lav sats i fremtiden. I dag er elprisen på ca. 2,1 kr. pr. kWh.
 

Krav til solcelleanlægget


Solcelleanlægget må ikke være en integreret del af dit tag, men skal være monteret på et stativ eller lign. anordning. Hvis det er en integreret del af huset, så kan man kun afskrive 4% årligt af anlæggets værdi.
 

Når du skal sælge dit hus


Det mest problematiske ved at benytte regnskabsmetoden er, at når du skal sælge dit hus, så bliver du beskattet af den værdi, som anlægget øger salgsprisen på dit hus med set i forhold til dine afskrivninger. Dvs. at når salgsopgørelsen bliver udarbejdet, så skal man individuelt opgøre prisen på grund, ejendom og solcelleanlæg. Det vil så være værdien af solcelleanlægget, som du bliver beskattet af. Er solcelleanlægget mere værd end de foretagede afskrivninger, så bliver du beskattet af forskellen.

Det kan være svært i dag at gennemskue hvad denne pris bliver opgjort til, dels pga. udvikling af teknologien og andre fremtidige forhold som elpriser, afregningsforhold osv. Men hvis du snarligt skal flytte, så kan du blive beskattet af et næsten nyt anlæg, hvor du kan have afskrevet meget i starten.
 

Få hjælp af en rådgiver


Den regnskabsmæssige metode er overordnet en mere kompliceret metode at benytte til sit solcelleanlæg og kan have indflydelse på dagpenge mv. Vi anbefaler derfor kraftigt, at man tager fat i en professionel rådgiver, som kan vejlede korrekt ud fra dine personlige forhold og dermed vurdere om det er en god ide at benytte metoden, hvor du kan afskrive på dit solcelleanlæg.
 


Indholdet på Solcelleguiden.dk er tænkt som generel information og kan ikke sidestilles med faglig rådgivning. Solcelleguiden fraskriver sig derfor ansvaret for ukorrekt angivede oplysninger. Læs mere her.
Info
 
 
 
 
Om os
Ansvarsfraskrivelse
Nyhedsarkiv
Kontakt os
Politik til beskyttelse af private oplysninger
Solcelleguiden.dk Vidste du at
Et privat initiativ til oplysning om økonomi i og udbredelsen af solceller herhjemme i Danmark. Det forventes, at der kan være op mod 100.000 solcelleanlæg på de danske tage ved udgangen af 2020.